12 листопада  – Всесвітній день боротьби з пневмонією. Пневмонія – це форма гострої респіраторної інфекції, яка вражає легені. Легені складаються з невеликих мішечків (альвеол), які наповнюються повітрям при диханні у здорової людини. Коли у людини пневмонія, альвеоли заповнюються слизом та рідиною, що робить дихання болісним та обмежує споживання кисню.

Пневмонія – основна інфекційна причина дитячої смертності у всьому світі. У 2019 році внаслідок неї померли 740 180 дітей віком до 5 років, що становить 14% усіх смертей дітей віком до 5 років. 

Причини пневмонії

Пневмонію спричиняють віруси, бактерії та грибки. Найбільш поширені серед них:

  • Streptococcus pneumoniae є найчастішою причиною бактеріальної пневмонії у дітей.
  • Haemophilus influenzae типу b (Hib) є другою найпоширенішою причиною бактеріальної пневмонії.
  • Респіраторно-синцитіальний вірус є найчастішою вірусною причиною пневмонії.
  • У немовлят, інфікованих ВІЛ, Pneumocystis jiroveci є однією з найчастіших причин пневмонії.

Шляхи передачі інфекції

Пневмонія може передаватися кількома шляхами. Віруси та бактерії, які зазвичай зустрічаються у носі чи горлі дитини, можуть інфікувати легені при вдиханні. Вони також можуть поширюватися повітряно-краплинним шляхом при кашлі або чханні. Крім того, пневмонія може поширюватися через кров, особливо під час та незабаром після народження.

У всьому світі майже кожна третя (31%) дитина з підозрою на пневмонію не отримує медичної допомоги, й багато хто наражається на ризик виникнення пневмонії через низьке охоплення вакцинацією, високий рівень недоїдання та забруднення повітря. 

Симптоми пневмонії

Загалом симптоми бактеріальної та вірусної пневмонії схожі, проте у хворого на вірусну можуть проявлятися більше ознак.

Найчастішими симптомами пневмонії вважаються: підвищення температури тіла (38–39°C, рідше — 37,2–37,4°C), лихоманка; кашель із виділенням слизово-гнійного мокротиння, але можливе й сухе покашлювання; відчуття браку повітря; зниження апетиту, втома, сонливість; задишка під час фізичних навантажень; втягнення грудної клітки — під час вдихання западає її нижня частина (у здорової людини грудна клітка розширюється під час вдихання); свистячі хрипи під час дихання (частіше – під час вірусних інфекцій).

У грудних дітей може спостерігатися зниження апетиту, температури тіла, інколи – судоми. 

Дуже часто під час пневмонії намагаються вислухати хрипи у легенях, та це вдається не завжди. Тож тут на допомогу приходять рентген, комп’ютерна томографія, пульсоксиметрія, аналіз крові й мокротиння. 

Пам’ятайте, що лікувати пневмонію самостійно небезпечно. Одразу звертайтеся до лікаря, який поставить вам діагноз й призначить відповідне лікування. Наголошуємо: самолікування, особливо з використанням антибіотиків, може ускладнити діагностику пневмонії та подальше лікування!

Профілактика пневмонії передбачає щеплення, збалансоване харчування, здоровий спосіб життя, дотримання правил особистої гігієни, своєчасне лікування інших проблем зі здоров’ям.