В Україні на сьогодні спостерігається незначне відхилення від сезонної захворюваності на гепатит А. Та деякі ЗМІ намагаються видати це за епідемію ледь не по всій Україні. Також у мережі поширювали фейки про нібито карантин через спалах ВГА. 

Саме тому Центр громадського здоровʼя нагадує, що таке вірусний гепатит А, які його симптоми та як уберегтися від цього захворювання. 

Гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку. Воно спричинене вірусом гепатиту А, може мати як легкий, так й тяжкий перебіг. 

Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей; через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Крім того, причиною інфікування можуть стати деякі види сексуальних стосунків. 

Гепатит А зберігається протягом тижня при кімнатній температурі в сухому середовищі, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб. Проте ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. 

Симптоми гепатиту А можуть включати жовтяницю, головний біль, слабкість, діарею та нудоту. Хоча більшість людей одужують повністю без лікування, деякі випадки мають важкий перебіг та становлять загрозу для життя.

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів.

Інфікуванню гепатитом А можна легко запобігти, якщо дотримуватися правил гігієни рук. Найбільш ефективний спосіб захисту – це миття рук з милом і теплою водою щонайменше протягом 20 секунд. Це особливо важливо перед приготуванням їжі та після відвідування вбиральні.

Зокрема, у дитячих закладах, школах та інших місцях, де є великі скупчення людей, потрібно забезпечувати доступ до мильних рідин та дезінфікуючих засобів. Це допоможе запобігти поширенню хвороби та зберегти здоров’я дітей та дорослих. 

Також мийте овочі й фрукти чистою водою перед споживанням. Якщо ви сумніваєтесь у безпеці води з-під крана або з криниці, використовуйте для пиття та приготування їжі лише бутильовану або кип’ячену воду.

Крім того, дотримуйтесь рекомендацій лише з офіційних джерел щодо безпеки води у вашому регіоні.

Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто не включеною до Національного календаря щеплень. Вакцинувати дітей можна з 12 місяців. Дітям та дорослим потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 6-12 місяців.